Hoe hoog mag je cholesterol zijn?

Hoe hoog mag je cholesterol zijn?

Hoe hoog mag je cholesterol zijnHet zou zomaar kunnen dat jij van jouw dokter hebt gehoord dat jouw cholesterolgehalte te hoog is. Ook zou iemand jou geadviseerd kunnen hebben om een cholesterolverlagend dieet te moeten volgen. Cholesterol verlagen door voeding is zeker mogelijk.

Maar hoe hoog mag je cholesterol zijn? En waarom wordt jouw cholesterolgehalte te hoog?

Om het antwoord op deze vragen te weten, raad ik jou aan om het hele artikel door te lezen.

Bekendheid cholesterol

De meeste mensen zien een te hoog cholesterol als een boosdoener van hart en vaatziekten.

  • Bij een te grote overschot aan cholesterol in jouw lichaam, vergroot dit de kans op hart en vaatziekten.
  • Statines is een veel gebruikte medicijn tegen te hoge cholesterol. De functie van statines is dat het ervoor zorgt dat jouw cholesterol wordt verlaagd, op deze manier wordt het risico op hart en vaatziekten vermindert.
  • Het cholesterolgehalte kan je door middel van een cholesterolverlagend dieet verminderen.

Wanneer jouw cholesterolgehalte niet al te hoog is, ben je gezond.

Maar klopt dit wel?

Het is logisch om jouw cholesterol te verlagen met een cholesterolverlagend dieet, of door statines in te nemen. Maar wat logisch lijkt, hoeft niet logisch te zijn voor jouw lichaam.

Wat is een cholesterolverlagend dieet?

Het Voedingscentrum beweert dat wanneer je weinig verzadigd vet nuttigt, het cholesterolgehalte in jouw bloed wordt verlaagd.

Bij een cholesterolverlagend dieet worden voedingsmiddelen zoals garnalen, eieren en orgaanvlees zoveel mogelijk vermeden. Je kan daarom het beste niet meer dan drie eieren per week eten.

Meerdere manieren om het cholesterol te verlagen:

  • Magere varianten nuttigen van kaas, vleeswaren, vlees, yoghurt en melk.
  • Vervang voeding als harde margarines, hard frituurvet en vaste bak en braadvetten door zachte margarine, olie of vloeibaar bak en braad.
  • Minder chocolade, koek, gebak en snacks eten, omdat deze voedingsmiddelen veel verzadigd vet bevat.

Het zou kunnen dat het cholesterolverlagend dieet niet tot weinig effect heeft, je kan dan speciale margarine aanschaffen of de arts kan medicijnen voorschrijven om het cholesterolgehalte te verlagen.

Oorsprong van de cholesterol mythe

Rudolph Virchow 1821-1902 was een Duitse patholoog en zag de verdikking in slagaders tijdens autopsies. Daardoor kwam de term cholesterol aan het licht.

Na Rudolph kwam Ancel Keys 1904-2004. Hij is een bekend fysioloog en had een publicatie genaamd”Zeven Landen Study 1”. Dit diende voor wetenschappelijke onderzoeken en er kwam uit dat cholesterol de oorzaak is van verdikking in bloedvaten.

Uit verschillende studies kon geconcludeerd worden dat de aankoop van verzadigd vet risico’s heeft op hart en vaatziekten. Enige is wel dat de informatie uit slechts zeven landen kwam en hierdoor erg selectief was. Hedendaags kan geconcludeerd worden dat een cholesterolverlagend dieet weinig invloed heeft op de cholesterolgehalte.

Hoe hoog mag je cholesterol zijnEr is nu een grote markt voor cholesterolverlagers, ongeveer 4,3 miljoen Nederlanders gebruikt hart en vaatmedicijnen. Onder andere de medicijn statines wordt hierbij gebruikt. Deze medicijn wordt het meest voorgeschreven en is de winstmaker voor de farmaceutische industrie.  De populariteit  is te wijten aan succesvolle reclame campagnes die beweren dat dit het cholesterol verlaagt. Becel is een voorbeeld die hieraan meedoet.

De functie van cholesterol

Het is bekend dat cholesterol ervoor zorgt dat er een verdikking optreedt in de bloedvaten. Maar wat doet cholesterol nu eigenlijk?

Cholesterol draagt bij aan een optimale gezondheid en het is een belangrijk onderdeel voor de bouwstoffen in jouw lichaam. Het is essentieel omdat het lichaam cholesterol produceert in jouw hersenen en lever.

Hoe hoog mag je cholesterol zijnHet is een feitelijk gegeven dat te weinig cholesterol leidt tot een nadelig effect op elk gebied van jouw gezondheid. De reden is dat cholesterol een belangrijke functie heeft in de celmembranen.

Het lichaam bestaat uit veel cellen die steeds met elkaar moeten samenwerken. Een onderdeel uit deze cellen is het cholesterol, die nodig is voor de interacties.

De verstopping van cholesterol in de bloedvaten

Cholesterol gaat in de bloedvaten en aderen zitten, dit is hetzelfde als wanneer jij gaat zweten. Dat geeft het lichaam een teken dat je het te warm hebt en daaruit probeert jouw lichaam af te koelen. Afdrogen gaat dan niet helpen, dit geldt ook voor een cholesterolverlagend dieet.

Maar, cholesterol hoopt zich wel op in de bloedvaten. Het zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten worden hersteld wanneer deze zijn ontstoken. Wanneer dit vaker voorkomt, wordt er meer cholesterol gebracht naar de wanden. Dus door de ontstekingen, worden er meer cholesterol in jouw lichaam gevormd.

Hoe komen er ontstekingen in jouw bloedvaten?

Suikers is een belangrijke oorzaak van ontstekingen in de bloedvaten, met name fructose en alle suikers. Hoe meer suiker je eet, hoe groter de kans op hart en vaatziekten en diabetes.

De cholesterolwaardes zeggen vrijwel niets over de risico’s van hart en vaatziekten. Met uitzondering van boven de 330, dat wijst zich op familiaire hypercholesterolemie, dan zou je toch moeten overwegen om een cholesterolverlagend geneesmiddel te nemen.

Wat wijst op de risico’s van hart en vaatziekten?

  • HDL / totale cholesterol. Aan het HDL kan worden gezien of het een risicofactor is. Dit doe je door het HDL te delen door de totale cholesterolgehalte. Het is ideaal wanneer dit boven de 24% komt. Wanneer dit onder de 10% komt, is de kans op hart en vaatziekten groter.
  • Ijzergehalte. Dit kan een krachtige werking hebben van oxidatieve stress. Wanneer je teveel ijzer hebt, kan het de bloedvaten beschadigen en zo wordt de risico’s op hart en vaatziekten groter. Je kan het beste jouw ferritine spiegels laten controleren en zorg ervoor dat dit niet hoger dan 80 ml is.
  • Bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek is aangetoond dat wanneer je een nuchtere bloedsuikerspiegel hebt van 100-129 mg,  300% meer kans hebt op  het krijgen van hart en vaatziekten. Dit in vergelijking wanneer je een bloedsuikerspiegel hebt lager dan 79 mg. Er wordt dan insuline vrijgegeven wanneer je te veel koolhydraten eet, daardoor wordt de opslag van vet bevordert en zo kan jouw lichaam moeilijker overtollig vet verliezen. Wanneer te veel vet rond het buik zit, dan vergroot dit de risico’s op hart en vaatziekten.

Hart en vaatziekten voorkomen zonder een cholesterolverlagend dieet

De juiste voeding het erg belangrijk voor het krijgen van een gezond lichaam. In een cholesterolverlagend dieet zit gewoon te weinig cholesterol om jouw lichaam gezonder te maken.

Wanneer je het dieet Ketogeen dieet volgt, hoef je je geen zorgen te maken of dit wel gezond voor jou is. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit gezonde, makkelijke en de allerlekkerste recepten bevat, die ervoor zorgt dat jij gezond af gaat vallen. Daarnaast is het goedkoop en voor een lange termijn zie je resultaat.

Klik op onderstaande button om dit nu mee te maken en verlies kilo’s!

Ik wil gezond afvallen!

Plaats een reactie